Wat is InterActing

Introductie

InterActing is een non-profit theater voor jongeren met autisme in de leeftijd van 12 tot en met 22 jaar.  Via improvisatietheater stimuleren we onze deelnemers om hun routines en rituelen los te laten om met zelfvertrouwen de alsmaar veranderende wereld tegemoet te treden.

Improvisatie is een vorm van theater waarbij er geen script gehanteerd wordt. Toch liggen er een aantal strategieën aan ten grondslag die heel toepasbaar zijn voor het vergroten van de sociale flexibiliteit van jongeren met autisme. Van het snel kunnen bouwen op elkaars ideeën, tot aan het reageren op de geacteerde emoties van de ander, bij InterActing mogen ze het leven in al haar facetten oefenen.

Onze Motivatie

Saskia Maas, directeur InterActing, zag dat haar autistische zoon Aidan een waanzinnig brein heeft, maar niet goed overweg kon met alledaagse verrassingen. Samen met pedagoog en eigenaar van Child Center, Pim Donkersloot,  richtte ze in 2018  theaterschool InterActing op waar jongeren met autisme leren improviseren, vriendschappen sluiten en hun zelfvertrouwen opbouwen. De deelnemers leren dat het onverwachte helemaal niet zo spannend is, waardoor ze beter met ongeplande situaties kunnen omgaan.   

Saskia Maas: “Soms durven ze in de eerste les niet hun naam te zeggen en vertellen ze aan het eind van de cursus moeiteloos iets over zichzelf.” Dan denk ik: “Wow, wat een vooruitgang.”

Als je in de puberteit komt, dan wil je graag bij de groep horen. Dan is het extra lastig als jouw uitdaging ligt in verbinding maken met een ander, vanwege jouw autisme. Daarom richten we ons met InterActing precies op deze kwetsbare jongeren. Iedereen wil immers vriendschappen opbouwen en een leven dat ook gevuld is met plezier maken. Door onze aanpak vergroten we hun flexibiliteit,   hun persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke participatie.  

Onze Aanpak

InterActing heeft verschillende activiteiten waar de jongeren aan mee kunnen doen.  We organiseren proeflessen voor nieuwe deelnemers, een lente- en herfst cursus van 14 weken en een zomerschoolprogramma van 4 dagen.

We gebruiken allerlei gevarieerde oefeningen uit het improvisatietheater die zorgen voor interactie tussen de deelnemers. Ze leren naar elkaar te luisteren,  op elkaars ideeën te bouwen en samen sketches te maken op het podium.  Bij improvisatietheater staat het basisprincipe Yes And centraal. Dit betekent dat wat jouw medespeler zegt altijd waar is en dat het jouw taak is er iets aan toe te voegen waardoor het idee verder groeit. 

Respect, begrip en plezier komen in deze theatervorm heel goed naar voren en ze leren echt samen te spelen. Hun zogenaamde beperking speelt op het podium geen enkele rol en dat werkt enorm bevrijdend. In de zomerschool voegen we er nog andere creatieve vormen bij die deze doelgroep enorm aanspreekt, zodat ze kunnen ervaren dat er ook voor hen nog veel meer in de wereld te leren is dan wat ze in het dagelijks leven doen. 

Onze Statutaire Doelstellingen 

Het bedenken, ontwikkelen en uitvoeren van theater- en improvisatie programma’s, die communicatie uitdagingen opleveren voor 

  • tieners en jong volwassenen met autisme en/of andere beperkingen
  • hun ouders en scholen en opleidingsinstellingen voor deze groep jongeren 

Dit doen we door middel van de onderstaande activiteiten 

  • Het aanbieden van improvisatiecursussen, een zomerschoolprogramma  en proeflessen aan individuele deelnemers en scholen.
  • Bekendheid vergroten over autisme en de kansen die onze aanpak oplevert om de maatschappelijke participatie van deze specifieke groep te vergroten.

info@interacting.nl

Rozengracht 117, 1016LV

Amsterdam RSIN: 859009026

Interacting
© Kavango